Eftersom badorten är över 200 år gammal och tiden då man kom till Gustafsberg för att dricka brunn är ännu äldre, finns mycket historia att berätta.

Sveriges äldsta badort

Innan Gustafsberg blev en populär havsbadort var det vattnet i hälsokällan som orten besöktes för. Allt från lamhet, hysteri till engelska sjukan ansågs kunna botas av det mineralrika vattnet.

I början av 1700-talet hade det blivit modernt att dricka brunn och 1729 fick stadsläkaren, Jacob Boëthius i Göteborg i uppdrag att undersöka vattenkvalitén i Baggetofta, som Gustafsberg hette då. Han fann det alldeles utmärkt.

Genom att dricka ett glas av det naturliga källvattnet varje kvart eller halvtimme, beroende på åkomma och ordination, skulle man tillfriskna från något av alla de sjukdomstillstånd som brunnsvattnet ansågs hjälpa emot.

För extra hälsobringande effekt började man på 1780-talet komplettera brunnsdrickandet med salta bad och Gustafsberg kan därmed betraktas som Sveriges första badort. Här var lummigt, kuperat och låg vid saltvatten, vilket gjorde att orten blev mycket efterfrågad.

Det riktiga uppsvinget för Gustafsberg inleddes dock när kung Gustaf IV Adolf och drottning Fredrika lät sin krasslige lille son Gustav besöka orten 1804. Den klena kronprinsen piggnade till efter de salta baden och människor strömmade hit.

Nu blåste medvinden över Gustafsberg och 1814 byggdes två varmbadhus. Det ena var lite elegantare och det är det som idag är Vandrarhemmet och det andra var Sjöstugan - fattigbadhuset - idag vårt enklare vandrarhem som ligger vid ångbåtsbryggan.

I samband med att de båda badhusen stod färdiga fick Gustafsberg återigen flott besök. Den här gången var det Karl XIII och hans gemål Hedvig Elisabet Charlotta, som tillsammans med Sveriges nya kronprins Karl Johan Bernadotte, checkade in. Drottningen ägnade sex veckor åt nyttiga bad, medan kungen och kronprinsen med följe var iväg på fälttåg till Norge. Ett slag som på sommaren 1814 slutade i svensk-norska unionen, vilken varade i nästan 100 år.

Kring 1830-talet var Gustafsberg badorten alla ville resa till och en rad av dåtidens kändisar som Lars Hierta, Fredrika Bremer, Esaias Tegnér och Wilhelm von Braun skrev in sig i gästboken.

Flera av husen som finns på området byggdes, efter de båda badhusens tillkomst år 1814, som gästhus för att härbärgera de celebra sommargästerna. Husen fick namn som Grevegården, Tvåan, Slottet och Snäckan, och heter så än idag. När intresset för Gustafsberg som badort senare började svalna byggdes här ett tiotal privatvillor av förmögna Uddevallafamiljer.

Fram till 1850-talet var Gustafsberg Sveriges lyxigaste havsbadort och förutom hälsosamma bad tillbringades dagarna med promenader i parken och samtal. På kvällarna roade sig besökarna i Societetssalongen med musiksoaréer, teateruppträdande och tjusiga baler. Många var de mödrar som tog hit sina giftasvuxna döttrar i hopp om att hitta en framtida passande svärson.

           

  Gustafsbergsstiftelsen, Gustafsberg 413, 451 91 Uddevalla  |  +46 (0)522-152 00  |  info@gustafsberg.se